החורף הגיע ואיתו גם סבירות גבוהה יותר לחלות. מאחר ותנועה של הגוף היא סימן החיים בגוף, סימן שהוא חי, נושם, זז וחיוני, עולה השאלה, מה קורה כשחולים? האם מומלץ לבצע פעילות גופנית על אף המחלה? האם אימוני כושר יכולים להחמיר את המחלה? האם עדיף לנוח מנוחה מלאה? ואם ננוח מנוחה מלאה, האם אנחנו לא משדרים לגוף שהמחלה מכריעה אותנו?
ובכן, עניין אימוני הכושר והתנועה בזמן מחלה משתנה ממצב למצב ובין אדם לאדם. כשאנחנו חולים או לא מרגישים טוב, תהיה לנו, מטבע הדברים, פחות אנרגיה. עם האנרגיה הפחותה, עולה הדילמה, האם לוותר על אימון כושר או שאימון דווקא יכול להועיל לנו ולקדם החלמה?
תחילה אציין כי בזמן מחלה, מומלץ שלא לבצע אימוני כושר שמצריכים מאמץ רציני ואפילו לא כאלה שמצריכים מאמץ בינוני, כי הגוף זקוק לכוח כדי להילחם במחלה. אז מה כן?
האם יש לנו חום? אם יש לנו חום, זה איתות מאוד רציני של הגוף שמשדר שהוא זקוק למנוחה, כי הוא נמצא כרגע במצב מלחמה ומתמודד מול חיידקים, דלקות או זיהומים והוא עושה זאת, בין היתר, על ידי העלאת חום הגוף. אם נתאמן בסיטואציה כזאת, יווצר עומס נוסף על הגוף שעלול לגרום לחולשה רצינית, התייבשות ועומס נוסף על מערכת הלב. לכן, במצב בו יש לנו חום, לא נהמר, פשוט ניתן לגוף לנוח ולאפשר לו להילחם בפולשים בלי שנפריע לו. כשהחום ירד, ניתן יהיה לחזור לפעילות גופנית, אך מומלץ לעשות זאת בהדרגה. הגוף נמצא אחרי מלחמה והוא עדיין מתאושש.
ומה לגבי חולי ללא חום? תלוי..אם מדובר במחלה שמלווה בכאבי שרירים, כמו שפעת,למשל, או קורונה, במקרים מסויימים..חשוב לתת לגוף מנוחה, עם זאת, תנועות עדינות יכולות לעזור לגוף לצאת מהר יותר מהמחלה. תנועה היא ריפוי. הכי חשוב להרגיש את הגוף תוך כדי תנועה ואם מרגישים שתנועה בכל זאת לא עושה טוב, יש לעצור. אבל, שווה לנסות להתחיל להניע בעדינות את הגוף ולראות מה קורה. אז אילו תנועות מומלץ לבצע בסיטואציה הזאת? מתיחות יכולות לעשות נהדר לגוף. הארכת השרירים יכולה לעזור לגוף להתמודד טוב ומהר יותר מול המחלה ושוב, בתנאי שזה נעים ולא מגביר את הכאב בשרירים. את המתיחות אפשר לבצע גם מהמיטה, המקום הטבעי להיות בו בזמן מחלה, מה שהופך את העניין לקל יותר ליישום ואפשר גם לבצע מתיחות תוך כדי שכיבה. גם הליכה לא מהירה ופעילות גופנית מאוד מתונה יכולות לעזור לזרז את הריפוי. תנועה עוזרת לשפר את זרימת הדם ולהניע את איברי הגוף כולו ובכך לעזור בהעברת חומרים מזינים לאזורים בגוף שזקוקים לכך ולהכניס אנרגיה וחיות לגוף. אם החולי לא מלווה בכאבים בשרירים, אפילו אימון מתון של רבע שעה יכול לעזור לגוף להתקדם לכיוון הריפוי. גם כאן, תמיד תמיד הרגישו את הגוף. אם התנועות מעייפות מדי, סימן שהן לא מתאימות והגוף מבקש מנוחה או לחילופין, תנועות רכות ועדינות יותר.
ומה לגבי חולי המלווה בשיעולים? שיעולים יכולים להיות אינטנסיביים ויכולים גם להיות מלווים בקשיי נשימה. בכל מקרה, אם השיעולים משמעותיים, פעילות גופנית יכולה להחמיר את המצב, להגביר את השיעולים ולהכביד על הנשימה אף יותר. לכן, בסיטואציה הזאת, ניתן לגוף לנוח. עם זאת, מומלץ לבצע נשימות עמוקות וסדורות. הנשימות יכולות לעזור בהתמודדות עם השיעול, להכניס רוגע לגוף ולשפר את התפקוד הריאתי על ידי העברת חמצן לריאות.
ובכל מקרה, בכל שלב במחלה, בו אתם מרגישים שאתם מתחזקים, כדאי להכניס את הגוף בהדרגה ובעדינות בחזרה לתנועה. התנועה הזאת תעזור לגוף להגיע להחלמה והתאוששות בצורה מהירה יותר. בנוסף, אימוני כושר באופן כללי, מביאים בריאות לגוף ויכולים להפחית את הסיכוי לחלות בחורף הקרוב.
אז… שנהיה בריאים😊