הנשימה היא הפעולה הטבעית ביותר שלנו. ללא נשימה, לא יהיו בנו חיים. אז איך קורה שאנחנו לפעמים שוכחים לנשום נשימות משמעותיות? למה אנחנו מרגישים שחסר לנו אוויר? ואיך קורה שבסיטואציות מסויימות אנחנו ממש עוצרים את הנשימה שלנו בלי לשים לב? למשל, כשאנחנו מתאמצים בזמן אימון כושר או מאוד מרוכזים, או מתוחים או מוטרדים.
חשוב להבין למה נשימה איכותית קריטית עבור בריאות הגוף והנפש שלנו.. השורה התחתונה היא שנשימה טובה ועמוקה מזינה את האיברים הפנימיים שלנו. ההזנה קריטית לתפקוד התקין של האיברים. וכעת בהרחבה..
הדרך בה אנו נושמים אומרת עלינו המון. אנשים שבטבע שלהם רגועים יותר, ינשמו נשימות עמוקות ויעילות יותר. אנשים שבטבע שלהם לחוצים ומתוחים או “רודפים אחרי הזמן” או אף פעם לא מספיקים שום דבר בתחושה שלהם ינשמו נשימות מהירות וקצרות יותר ולפעמים אפילו כמעט ולא ינשמו בכלל, אלא יסתפקו רק בהכנסת אוויר קלה. שימו לב לנשימות שלכם ולמי שאתם – האם הנשימה נכנסת בקלות לגופכם? האם אתם מרגישים שלפעמים פעולת הנשימה מאתגרת? האם בטבעי אתם נושמים עמוק או שהנשימה כמעט נתקעת בגרון או נעצרת? פעמים רבות הנשימה אף משתנה מדי תקופה ואפילו מדי שעה, תלוי במצב הסטרס, או במצב העומס הנפשי ועומס הסידורים, למשל, שיש לנו במהלך היום. לפעמים אנחנו ממש “שוכחים” לנשום.
הנשימה שלנו היא “הדלק” של התאים בגוף. הנשימה, בעת לקיחת אוויר מספקת חמצן לתאי הגוף ובזמן נשיפה מסלקת פחמן דו חמצני ועוזרת להוציא רעלים מהגוף. הנשימה מספקת לתאים אנרגיה והיא קריטית לתפקוד תקין של המוח לאורך שנים רבות. כשאנחנו עוצרים את הנשימה או לחילופין נושמים בצורה לא איכותית, מועבר מסר לגוף שיש מחסור בחמצן. נשימה לא תקינה גם פוגעת בזרימת הדם בגוף בכלל ובזרימת הדם למוח בפרט, שכה חשובה. עצירת נשימה ממושכת עלולה להיות מסוכנת, אל תגיעו למצב בו אתם עוצרים את הנשימה שלכם במשך זמן רב ובוודאי אל תגיעו למצב בו אתם מרגישים תחושת חנק.
ובכל הנוגע לאימוני הכושר שלכם, שימו לב לנשימות שלכם בזמן אימון כושר. למשל, בתרגילים שמשלבים מאמץ, אנו נוטים ממש לעצור את הנשימה וזה לא טוב. זה יכול לקרות בעבודה מאומצת עם משקולות כבדים או אפילו בעבודה עם משקל הגוף בלבד. רוצים לבדוק איך הנשימה שלכם בזמן מאמץ?:) בצעו את תרגיל הפלאנק ונסו לבחון את צורת הנשימה הטבעית שלכם בזמן הפלאנק. רוב האנשים ממש כמעט עוצרים את נשימתם במהלך הפלאנק, במיוחד אם הוא ממושך ולכן גם יותר מאתגר. רוצים בדיקת נשימה נוספת? נסו לכווץ את כל הגוף, אך במקביל גם לנשום נשימות עמוקות. תמצאו שהפעולה מאתגרת ושהנשימות לא באות באופן טבעי ואולי אפילו בזמן לקיחת האוויר אתם מכווצים את הצוואר אפילו יותר ומרגישים שהאוויר “נתקע” ולא עובר בצורה חלקה וטבעית.
באופן כללי בחיים וגם באימוני הכושר שלכם, נשימות עמוקות ואיטיות הן כלי יעיל לעבודה טובה ונכונה יותר וגם להרגעת הגוף והנפש, העברת חמצן בצורה מיטבית בגוף ושיפור הבריאות ואיכות החיים. באימון כושר הגוף מקבל בוסט של בריאות. עם נשימות נכונות הבוסט משתדרג משמעותית. נשימות צריכות להיות חלק בלתי נפרד מכל סוג של אימון כושר שאתם מבצעים, אל תעצרו את נשימתכם ואל תקטינו את נשימתכם בזמן ביצוע תרגילי כושר.
ואם כבר הזכרנו את הנפש שלוקחת חלק חשוב ביותר באיכות החיים שלנו וברווחה שלנו, הרי שמאז ומתמיד נשימה קשורה לנפש. הדמיון בין המילה נשימה למילה נשמה אינו מקרי. נשימות גם עוזרות בהתמודדות עם התקפי חרדה ובהתמודדות מול סיטואציות מורכבות. לא במקרה כשאנו מתוחים ומצב נפשנו רעוע, אומרים לנו לעצור רגע ולקחת נשימה.
יש סוגים שונים ומקצבים שונים של נשימות. הנשימה המומלצת ביותר היא הנשימה בה אנו לוקחים אוויר דרך האף ומוציאים אוויר מהפה. למה? כי לקיחת אוויר מהפה לאורך זמן עלולה ליצור יובש בפה שיביא לחומציות יתר בפה שמעודדת ריקבון ולכן גם אולי פגיעה בבריאות החניכיים ושיניים. שימו לב שכשאנשים ישנים עם פה פתוח לאורך זמן, הם מתעוררים עם ריח לא טוב וחריף מהפה. הריח החריף מגיע מהחומציות שהצטברה. נשימה מהאף גם עוזרת לנו לנשום נשימות איכותיות יותר ועמוקות יותר על ידי הכנסת אוויר לחלק התחתון של הריאות.
אז מהיום בכל אימון כושר, אנחנו גם נותנים במה לנשימות שלנו😊